Terug naar boven

Help! De 4 meest voorkomende voet ongemakken in de zomer.

Blogger Isa
  • Isa
  • Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp

  • donderdag 22 augustus 2019
  • 347 keer bekeken

Leesduur: 3 minuten

In de zomer lopen we massaal weer op onze slippers ensandalen, maar dat gaat niet altijd zonder problemen. Vaak beseffen we pas hoe belangrijk onze voeten zijn als er klachten optreden. In dit blog vertel ik je wat de 4 meest voorkomende problemen zijn en wat je hiertegen kunt doen.

1. Blaren
Blaren zijn oppervlakkige blaasjes en blazen in de huid. De huid is omhooggekomen, en er zit vocht in. Dit komt door wrijving en druk, en dit kan al ontstaan door slechts een paar uur ongemakkelijke of slecht passende schoenen te dragen. Je voeten zijn in de winter natuurlijk helemaal gewend aan je favoriete sneakers of laarsjes, en moeten met dit warme weer ineens wennen aan open schoenen. Doe teenslippers niet meteen de hele dag aan, maar steeds een paar uur om aan het stukje tussen je tenen te wennen. Eventueel kun je om dit stuk een pleister plakken. Heb je toch een blaar gekregen, plak hier dan speciale blarenpleisters op, en draag een paar sandalen zonder teenstuk om de blaar te laten helen.

2. Eelt
De meeste mensen hebben wel plekken met eelt. Als deze natuurlijke beschermlaag te dik wordt, kan dit druk geven op het onderliggende weefsel, met pijn of likdoorns tot gevolg. Soms ontstaat er een dikke eeltrand die droog wordt en gaat barsten. Het beste is dan ook om eelt wekelijks weg te schuren met een puimsteen. Let er wel op dat je alleen het buitenste laagje weghaalt, anders beschadig je de huid. Ook kun je een eelt crème of speciale eeltpleisters gebruiken om het gemakkelijker te kunnen verwijderen. Smeer je voeten hierna in met een vette crème zodat ze lekker zacht worden.

3. Voetschimmel
In de zomer gaan we vaak naar het zwembad of de sauna, waar onze voeten worden blootgesteld aan een overmaat aan vocht. In een vochtige en vaak warme omgeving voelt een schimmel zich dan ook snel thuis. Draag daarom altijd slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Kies voor een paar gemakkelijke badslippers zoals deze van Bjorn Borg. Belangrijk: droog je voeten na het douchen goed af, vooral tussen de tenen, want voorkomen is beter dan genezen. Gebruik bij het douchen niet te veel zeep, het liefst geen. Heb je toch last van een voetschimmel, behandel deze dan met een speciale crème. Deze vindt je in vrijwel elke drogist.

4. Oedeem
Heb je last van pijnlijke, dikke voeten, of passen je schoenen plots niet meer? Misschien heb je last van oedeem. Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn hitte of een lange vliegreis, hierdoor kan het lichaam de warmte niet goed kwijt. Deze vorm van oedeem trekt gelukkig snel weer weg. Soms zijn er echter ook andere oorzaken die binnen het lichaam liggen. Regelmatig bewegen is belangrijk om het bloed te laten stromen. Wees matig met alcohol en zout, dit heeft negatieve effecten op het vochtgehalte. Neem een wisseldouche. Wissel warm en koud water met elkaar af, en leg je voeten tijdens het slapen omhoog. Blijf je last houden van dit probleem, neem dan een bezoek aan je huisarts!

Gerelateerde artikelen Onze favorieten


Auteur
Blogger Isa
  • Isa
  • Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp