Terug naar boven

Eerste hulp bij het opmeten van kindervoeten!

Blogger Isa
  • Isa
  • Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp

  • dinsdag 22 oktober 2019
  • 317 keer bekeken

Leesduur: 2-5 minuten

Na een lange zomer op sandaaltjes en sneakers te hebben gelopen, wordt het tijd voor herfst en winter schoenen. Paniek, je kids zijn toe aan een paar nieuwe stappers want die van vorig jaar passen echt niet meer… Maar in welke maat? Dit kan nog weleens lastig zijn, want hoe meet je nou welke schoenmaat je kind heeft? In dit blog lees je het!

In de groei
Kinderen zijn voortdurend in de groei, en dus ook de voeten. De voeten groeien schoksgewijs en onregelmatig, maar gemiddeld 3 tot 4 maten per jaar. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste maat te kopen, want je wilt volgende maand natuurlijk niet weer in de winkel staan omdat de schoenen alweer te klein zijn. Hieronder vind je een tabelletje met hoe snel de voeten gemiddeld 1 maat groeien per leeftijd:

1-4 jaar – 4 maanden
4-5 jaar – 6 maanden
6-8 jaar – 8 maanden
8-10 jaar – 10-12 maanden
11-14 jaar – 3-4 maanden

 

Opmeten
Doordat kindervoeten constant groeien is het belangrijk om de voetjes eens in de 2 a 3 maanden op te laten meten. Het komt namelijk vaak voor dat kinderen te kleine schoenen dragen, zonder dat je ze hierover zult horen klagen. Dit komt doordat kindervoeten soepel zijn, maar dus ook gemakkelijk misvormen. Door slechtpassende schoenen te dragen kan de gehele loopbeweging van een kind verstoord worden, wat op latere leeftijd tot serieuze klachten kan leiden. Ga dus ook niet uit van de oude maat bij de aanschaf van een nieuw paar schoenen.

Bij het bepalen van de maat kun je het beste een ‘meter’ gebruiken. Deze hebben wij in onze winkels, of zijn eventueel te bestellen op websites als bol.com. De maattabel houdt rekening met wat ruimte over in de schoen, meestal 15 mm. Beschik je over een printer? Dan kun je dit pdf-bestand uitprinten, en het kindervoetje met de hiel op de achterste lijn plaatsen. Meet tot het uiterste puntje van de langste teen. Kom je tussen 2 maten uit, kies dan de grootste van de twee maten.

 

Passen
Nu je de juiste maat hebt bepaald, is het tijd om te passen. Laat je kind beide schoenen aantrekken, en erop lopen. Let daarbij goed op de volgende dingen:
- De schoen moet gemakkelijk aan te trekken zijn
- Ze moeten goed aansluiten
- Er moet ruimte overblijven bij de veteropening
- De schoenen moeten meebuigen
- Kijk of de schoenen aansluiten bij de hiel
- Voel aan de neus of de wijdte goed is

Zijn de zooltjes uitneembaar, haal ze er dan even uit en plaats het voetje op het zooltje. Is er ongeveer een duim aan ruimte over, dan is de maat juist.
Zitten de zolen vast, check dan of je een vinger ruimte achter de hiel hebt. Koop dus ook geen te grote schoenen, dit is niet goed voor de voeten.

 

Heb je liever hulp van een van onze medewerkers? Kom dan langs in een winkel bij jou in de buurt!


Auteur
Blogger Isa
  • Isa
  • Blogger, Medewerkster Nelson Julianadorp